Nem sok olyan búcsú van, mint a Daft Punké

Nem sok olyan búcsú van, mint a Daft Punké

Nem sok olyan búcsú van, mint a Daft Punké

A francia elektro duó megmutatta, milyen az, amikor a közönségtől való elköszönés is egy művészi aktus. Ennek apropóján összegyűjtöttünk még néhány vizuális búcsút.

Egy 8 perces videóval jelentette be a Daft Punk, hogy 28 év közös munka után nem folytatják tovább a közös zenélést. Pillanatok alatt végigsöpört a neten a videó, ami gyakorlatilag egy jól kimért metaforaként, egy kisfilmbe sűrítve mutatja meg a kapcsolat végét.

Maga a jelenet egyébként a 2006-os, Elektroma című filmjükből való, amit a duó rendezett, tehát nem erre az alkalomra készült, maga a gesztus azonban így is megkapó.

Mesteri búcsú

Még a franciáknál is tudatosabban készült az elköszönésére David Bowie, aki nem csak a zenéléstől, de az élettől is búcsút vett, egy jelentős, végső művészi aktussal. Két nappal a halála előtt jelent meg a Lazarus című dalra forgott sok szempontból is áthallásos videója.

Érdemes megemlíteni, hogy már az egész Blackstar-lemez az elmúlás és lezárás témája körül forgott, a címadó dalra készült klip is zseniális. Egyébként mindkét videót az a Johan Renck rendezte, akit nemrég a Csernobil-sorozat miatt kaptak fel, korábban pedig Stakko Bo néven volt popsztár.

Látványos elköszönés

A Slayer 2019-es feloszlását több formában is bejelentették, de forgattak az utolsó turné promóciójára egy rövid videót is, amit Danny Trejo narrált.

Az itthon kevésbé ismert, de Svédországban egykor népszerű Kent egy olyan videóval jelentette fel feloszlását, ami végül virálisabb lett, mint a dalaik.

Akkor, mint most örökké – írták svédül a videóhoz, amiben egy csontváznak öltözött lány dobol havas tájakon. Ez végül 16 millió megtekintésig jutott, míg a legnépszerűbb zenés videójuk “csak” 3,4 milliót tudott.

Klasszikus megoldások

Sok banda választott az elköszönéshez a karrierjüket összegző, korábbi koncertfelvételekből és BTS-anyagokból összevágott videót. A My Chemical Romance egy rajongó által készített videót vitt tovább kis finomítás után hivatalos oldalára.

A népszerű fiúzenekar, a One Direction 2016-os feloszlásakor is hasonló megoldással élt. Itt a videó végére került még egy plusz anyag, amiben a tagok egy kőfal előtt szerepelnek együtt, végül négyfelé szaladnak ki a képből.

+1

A végére jöjjön egy kakukktojás: a Foo Fighters 2016-ban megelégelte a feloszlásukról szóló állandó pletykákat, ezért egy vicces kamuvideóval jöttek ki, amiben új frontembert kerestek a megkergült Dave Grohl helyére.

A videó végén azért kiírják, hogy nem oszlanak fel. Nálunk is voltak azóta, mikor még lehetett koncertre járni.

Facebook Comments